Nedostatok jódu nie je vec, ktorú by sme mohli podceňovať. Napriek tomu, že sa jodiduje soľ, čím sa predchádza hromadnému nedostatku jódu v populácii, hlavne niektoré skupiny sú nedostatkom jódu stále ohrozené.
Temná minulosť bez jódu
Jód je veľmi dôležitý minerál, ktorého nedostatok narobil v minulosti veľa problémov. Po druhej svetovej vojne sa z dôvodu nedostatku jódu v strave rodilo veľké množstvo detí mŕtvych, alebo s ťažkým mentálnym postihnutím. Nedostatok jódu malo až 85 % žien. Preto sa v roku 1951 zaviedlo celoplošné jodidovanie soli, vďaka čomu sa zachránilo veľké množstvo detí. Dnes sa jód pridáva nielen do jodidovanej soli, ale taktiež do niektorých mliečnych výrobkov.
Užívať jód z jodidovanej soli však nemusí stačiť
Z otvoreného balíčka soli, či zo soli staršej, jód postupne vyprcháva, Naviac tehotné a dojčiace ženy majú až dvojnásobnú potrebu jódu. Nedostatkom tohoto minerálu trpia veľmi často aj vegetariálni a vegáni. Pokiaľ nejedia morské ryby a morské plody, a trebárs ani mliečne výrobky, mali by jód užívať v podobe doplnku stravy, akým je Jodikal od Naturvita.
Koľko jódu potrebujeme?
Najnáročnejšie na denný príjem jódu sú dojčiace ženy. Jeho príjem by mal dosahovať až 300 mikrogramov. Tehotné ženy potrebujú až 250 mikrogramov jódu denne. U dospelých a detí nad desať rokov je denná doporučená dávka jódu 150 mikrogramov, u detí pod desať rokov je to 120 mikrogramov.
Keď je jódu nedostatok
Nedostatok jódu negatívne ovplyvňuje našu štítnu žľazu, ale aj žľazy pohlavné a mliečne. Zhoršuje sa reprodukčný systém, kvalita pleti, objaví sa anémia, bolesti a únava svalov, ateroskleróza, arytmia, nespavosť či metabolické poruchy.
Najlepším prírodným zdrojom jódu sú morské ryby morské plody a riasy. Jedzte mliečne výrobky a skontrolujte si, či používate jodidovanú soľ. Jód ako doplnok stravy, Jodikal, kúpite v e-shope Greenlike.sk.